Με αφορμή τα δέκα χρόνια που πέρασαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 στην Πάρνηθα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αυτό το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν δύο σχετικές εκδηλώσεις.
Το Σάββατο 17/6/2017 στις 8 μ.μ. στο Ταξίδι Χωρίς Χάρτη:
Συζήτηση και προβολή βίντεο με θέματα από τη μια τις φωτιές του 2007, με ξεχωριστή μνεία στην περίπτωση της Πάρνηθας, και από την άλλη γενικότερα τρόπους προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.
Η εκδήλωση αυτή του Σαββάτου αφιερώνεται στους 76 νεκρούς εκείνου του καταστρεπτικου καλοκαιριού.
Την Κυριακή 18/6/2017 στις 9:30 π.μ. συνάντηση στο στέκι για πεζοπορία στην Πάρνηθα…
…(ή εναλλακτικά 11:00 π.μ. στην είσοδο του πάρκινγκ του τελεφερίκ). Θα ανεβούμε στην Πάρνηθα και θα περπατήσουμε σε δάσος δεκαετιών και σε αναγεννώμενο δάσος που είχε καεί στην πυρκαγιά του ’07. Η πεζοπορία θα έχει συνολική διάρκεια περίπου 2.5 ώρες (σε δασικό δρόμο και αρκετά εύκολο μονοπάτι) και θα έχει θέμα την αναγνώριση δασικών φυτών και την από κοντά παρακολούθηση της φυσικής αναδάσωσης.
Για την εκδήλωση της Κυριακής και την καλύτερη οργάνωση της ομάδας, στείλτε δήλωση συμμετοχής στο taxidixwrisxart@gmail.com. Αν θα είστε στη συνάντηση το πρωί στο στέκι και τυχόν μπορείτε να διαθέσετε κάποιες θέσεις σε Ι.Χ. παρακαλούμε ενημερώστε (και πόσες ακριβώς θέσεις) ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι δεν έχουν αμάξι…
Για τις φωτιές…
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2007,εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές σε τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας (περιοχή της Αγιάς στο βουνό Όσσα, στο όρος Πήλιο στην Μαγνησία),στο νησί της Κρήτης, καθώς και στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας έξω από την Αθήνα. Συνολικά, εκατοντάδες τοποθεσίες πυρκαγιάς αναφέρθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα στα τέλη του Ιουνίου. Τον Ιούλιο, περιστασιακές πυρκαγιές συνέχισαν να ξεσπούν στη χώρα, και κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου πολλές πυρκαγιές πήρανε μεγάλες διαστάσεις. (Ξανθόπουλος, 2007).
Ο Αύγουστος αποδείχθηκε ο μήνας ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τις πιο σοβαρές δασικές πυρκαγιές. Στις 16 Αυγούστου, μια πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλο μέρος του βουνού της Πεντέλης, στο βόρειο ανατολικό άκρο του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Από 24 έως 28 Αυγούστου, μια σειρά από πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κυρίως στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του καλοκαιριού. Ακόμα και η αρχαία Ολυμπία στην Πελοπόννησο απειλήθηκε από τις φλόγες. Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο σώθηκαν, αλλά το σύνολο των δασών γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο κάηκε.
Συνολικά, καταγράφηκαν περισσότερες από 3.000 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες κατέκαψαν περίπου 270.000 εκτάρια δάσους, ελαιώνων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σύμφωνα με στοιχεία του European Forest Fire Information System (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Δασικών Πυρκαγιών). Η μεγαλύτερη δασική έκταση κάηκε στο διάστημα μόνο τριών ημερών του Αυγούστου του 2007 στις μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Από την Πελοπόννησο κάηκε έκταση μεγέθους 177,265.4 ha , που αποτελείται από 55% δάση και χέρσες εκτάσεις, 41,1% γεωργικές εκτάσεις και 0,9% δομημένες περιοχές (WWF, 2007).
Το 2007 οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα πέρασαν στο αρχείο σαν τις πιο καταστροφικές στην ιστορία της χώρας και οι πιο καταστροφικές των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη. Η καταστροφή δεν περιλαμβάνει μόνο τα δάση και τις γεωργικές εκτάσεις, αλλά και ολόκληρα χωριά,κτιριακές υποδομές και ένα μεγάλο φόρο αίματος για την ανθρώπινη ζωή (WWF, 2007). Αυτά τα συμβάντα πυρκαγιών καταγράφηκαν στον Τύπο ως η τέταρτη χειρότερη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1871 και με μεγάλη διαφορά οι πλέον θανατηφόρες για τον άνθρωπο τα τελευταία χρόνια.
Leave a Reply