Λεξιπλασία από το εργαστήρι αφήγησης

 

Σε μία από τις ασκησούλες έκφρασης στο εργαστήρι Αφήγησης και Τραγουδιού διάλεγε ο καθένας δύο χαρτάκια όπου αναγράφονταν τυχαίες λέξεις, αυτές έπρεπε να συνθεθούν και να φτιάξεις μία μικρή αφήγηση ή να δώσεις την ετυμολογία της. Ιδού τα αποτελέσματα. Ευχαρίστως δεχόμεθα και τις δικές σας λεξιπλασίες!

 

Φτερό + Κεφάλι = Φτεροκέφαλος
Σπάνιο είδος πετεινού, μικρόσωμου κ ευερέθιστου,
το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχηγοί των φυλών των Σιου,
κατα την διάρκεια σοβαρών συσκέψεων.
Επειδή πολλές φορές επικρατούσε ένταση κ ορμητικότητα μεταξύ των παρευρισκόμενων,
(ειδικά των νεοτέρων), ο αρχηγός τοποθετούσε το πετεινάρι,
στο κεφάλι αυτού που κάθε φορά έπαιρνε το λόγο.

Οταν κάποιος διέκοπτε ασεβάστως τον ομιλούντα,
το πτηνό εκτινασσόταν κ τσιμπολογούσε ανελέητα τον αναιδή,
ο οποίος αναγκαζόταν να το βουλώσει θέλοντας κ μη,
κ να περιμένει με υπομονή την σειρά του.

 

 

πηγάδι + καλοριφέρ = πηγαδοριφέρ

Βρίσκεσαι στο χωριό της γιαγιάς και κάνεις αμέριμνος βόλτα στον κήπο του σπιτιού χαζεύοντας τα πουλάκια,τα λουλούδια, τον ουρανό…

Ξεχνάς ότι εκεί στην άκρη του μποστανιού της γιαγιάς,μετά τα λάχανα και τα καρότα,πίσω από τη ροδιά, έχει ένα πηγάδι.

Και ωωωπ!Βρίσκεσαι μέσα στο πηγάδι με το παγωμένο νερό!

Εεε!Τι άλλο θα αναζητούσες εκείνη τη στιγμή;

Το πηγαδοριφέρ για να ζεσταθείς!!!

 

 

Άπιαστος + Άνεμος =…

Σας έχει τύχει ποτέ να σας πέσει στο δρόμο ένα χαρτάκι, ένα εισητήριο, ενα χαρτονόμισμα κι ενω δε φυσάει καθόλου, κάθε φορά που κοντεύετε να το πιάσετε, να σας φεύγει κυριολεκτικά μέσα απο τα χέρια;;; Ε για αυτο ευθυνεται ο απιαστάνεμος! Ο άνεμος που ό,τι παρασέρνει το καθιστά άπιαστο!

 

Χέρι + Λουλούδι=χειρολούλουδο

το λουλούδι που δίνει κάποιος στην αγαπημένη του την ώρα που της κάνει πρόταση γάμου

 

Λουλούδι + χειροποίητο = λουλοποίητο

το λουλούδι που φτιάχνεται από ριζόχαρτο ή χαρτοπετσέτα

 

Άνεμος + κλανιά = Ανεμοκλανιά

Η κλανιά που αφήνεις πριν μπεις σε έναν εσωτερικό χώρο και περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα, ίσως με ένα μικρό λίκνισμα στη μεση, να πάρει τη μυρωδιά ο άνεμος.
ΣΥΝΩΝΥΜΟ: μπαλκονοκλανιά: τα αέρια που αφήνει κανείς βγαίνοντας να “πάρει λίγο αέρα στο μπαλκόν騔 κάνοντας τον αδιάφορο και κοιτώντας τη θέα.

 

Τραγούδι + επιτέλους = τραγουδέλους

Είσαι σ ένα μαγαζί, αμάξι οπουδήποτε και δεν μπορείς με κάποιο τρόπο να ελέγξεις τη μουσική που ακούς. Μετά από λίγη ώρα που χαίρεσαι τα τραγούδια, έρχεται η ώρα να παίξει το τραγούδι που μισείς. Και περιμένεις, περιμένεις και σου φαίνεται ατελείωτη η ώρα που παίζει και μετά από πέντε λεπτά κοιτάς το ρολόι και λες «ακόμα;;;». Μόλις τελειώσει όμως είναι τέτοια η ψυχική ανάταση που νιώθεις που σου βγαίνει αβίαστα ένα «ααχ, επιτέλους!» και συνεχίζεις ήρεμα αυτό που έκανες πριν παίξει το μισητό τραγούδι ή αλλιώς το τραγουδέλους.

 

Ταύρος + χέρι = χειροταύρι

Είναι η γνωστή χειρονομία που κάνουν οι μεταλάδες όταν χτυπιούνται στις συναυλίες σα σεικερ φραπε, χωρίς να ξέρουν ότι προήλθε απ την αρχαία Ελλάδα όπου όταν μαζεύονταν στην αγορά για να ακούσουν τους φιλοσόφους αν άκουγαν κάτι εξοργιστικό έκαναν το χέρι τους σαν τα κέρατα του ταύρου που ορμάει όταν θυμώνει. Με τους αιώνες άλλαξε όμως σημασία και από σήμα αποδοκιμασίας έγινε επιδοκιμασίας.

 

Τσιγάρο + γλυκό & Χέρι + Ήσυχο =…

-Αγάπη μου από όταν έκοψες το τσιγάρο είσαι συνέχεια σε αναμμένα κάρβουνα, είσαι στη τσίτα και όλα σου φταίνε σαν να μπήκε ο διάολος μέσα σου.

Πας πέρα-δώθε, κάθεσαι-σηκώνεσαι, ψάχνεις στο ίντερνετ τραγούδια,χορούς, δεν ξέρω και εγώ τι!!!

Αμάν πια, με έχεις τρελάνει, ησυχασμό δεν έχεις, δεν σε αντέχω πια!

-Συγγνώμη ρε γυναίκα αλλα φέρομαι έτσι για να το ξεχάσω το ρημαδοτσίγαρο,κατάλαβέ με περνάω πολύ δύσκολα, είμαι σε μεταβατική άκαπνη περίοδο βλέπεις! Τι να κάνω?

-Δεν χρειάζεται αντρούλη μου να κάνεις κάτι εσύ, γιατί σου βρήκα εγώ τη λύση να ηρεμήσεις και εσύ αλλά και να ησυχάσω και εγώ μια και καλή από σένα!
Όταν θα σε πιάνει στερητική κρίση να τρως δύο κουταλιές της σούπας από αυτό εδώ το βάζο που έχει μέσα το ”τσιγαρόγλυκο” που σου έφτιαξα, και επειδή ξέρω ότι είσαι και πολύ αναίσθητος και αγύριστο κεφάλι και υπάρχει περίπτωση να μην σε πιάσει το γλυκό, τότε να φοράς στο δεξί σου χέρι, αυτό εδώ το ”χερήσυχο” που σου έπλεξα!

 

Κατσαρόλα + τσάρκα = τσαρκαρόλα

Βιάζεσαι και θες να φτιάξεις στα γρήγορα μια ομελέτα. Ανοίγεις εκείνο το ντουλάπι που βρίσκεται το τηγάνι και είναι όλα τα σκεύη τόσο αριστοτεχνικά  τακτοποιημένα μέσα έτσι ώστε τραβώντας το χερούλι του τηγανιού αν κάνεις μία λάθος κίνηση, τότε ακούς ταυτόχρονα τον drummer των system of a down μαζί με έναν μοναχό στο Θιβέτ που χτυπά το γκόνγκ από τα βάθη της Ασίας. Κλείνεις τα μάτια για αποφύγεις το φριχτό αυτό θέαμα της καταστροφής και μετά από λίγο συνειδητοποιείς ότι ενώ ο drummer κούλαρε και ενώ ο παρατεταμένος ήχος του γκόνγκ σίγησε κάποιος ενοχλητικός επιμένει να θορυβεί. Ανοίγεις τα μάτια και βλέπεις την αγαπημένη κατσαρόλα ,προίκα της μαμάς, που ήταν προίκα της γιαγιάς και την είχε φέρει ο προπάππους σου από το ταξίδι του στην Ινδονησία, να κυλά μόνη της, αυτόνομη, και μάλιστα έχοντας σαφή κατεύθυνση προς την εξώπορτα.

Αυτή είναι η λεγόμενη «τσαρκαρόλα».

 

Σπαρματσέτο +ασήμαντο = σπαρσημαντσέτο

(το) άρθρο – ιταλικής προέλευσης

Πρόκειται για λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάληξη ενός τραγουδιού ιταλικού Black Metal οι στίχοι του οποίου μιλούν για έναν άνθρωπο που έχασε κάθε όρεξη για ζωή και ένιωθε πραγματικά ασήμαντος.  Έβαλε μπρός το αυτοκίνητο του , τσινκουεντσέντο. Πήρε βενζίνη και ένα σπαρματσέτο με σκοπό να αυτοπυρποληθεί μέσα στο αυτοκίνητο.  Ξέχασε όμως να προμηθευτεί και σπίρτα. Και καταλήγει ο στίχος:

Mio asimantsento

Dio sparsimantsento

Στο cinquencento

1 Comment

  1. Τέλειο!! Πολλούς χαιρετισμούς και καλή συνέχεια!

    Αγάπη

Leave a Reply

Your email address will not be published.