Προβολή ταινίας Si puo fare – Συζήτηση

si puo fare 1

Την Τρίτη 13/05 στις 20:00 θα προβληθεί η ιταλική ταινία Si puo Fare (“Μπορεί να γίνει”), σκηνοθετημένη από τον Giulio Manfredonia (2008, διάρκεια 111′) και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την αποϊδρυματοποίηση και τη σημασία της συλλογικότητας και της τέχνης για την ψυχική υγεία.

Πρόκειται για μια κωμωδία, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αναφέρεται στην Ιταλία του ’80, όταν επικράτησε ο περιβόητος νόμος Basaglia, όπως ονομάστηκε η πρωτοβουλία να κλείσουν τα ψυχιατρεία και να ελευθερωθούν οι τρόφιμοι.
Μια ομάδα τροφίμων ψυχιατρείου, λοιπόν, μπαίνουν στη διαδικασία να αποϊδρυματοποιηθούν, να εργαστούν κλπ, στην ουσία όμως κανείς δεν τους αντιμετωπίζει σαν ανθρώπους με πραγματικές δυνατότητες ούτε πιστεύει στην επανένταξή τους. Το συντονισμό της ομάδας τότε αναλαμβάνει ένας συνδικαλιστής και με την ομάδα φτιάχνουν μια κολλεκτίβα και αρχίζουν να διεκδικούν ενεργά τη ζωή.

Η ταινία συνοδεύεται από την υποσημείωση – υπότιτλο «Από κοντά, κανένας δεν είναι φυσιολογικός»…

Μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που έγινε στην Ιταλία και αντίστοιχες προσπάθειες στην Ελλάδα και σχετικά με τη σημασία της συλλογικότητας και της συμμετοχής για την ψυχική υγεία.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.