Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε και θα μοιραστεί αυτές τις μέρες στην γειτονιά των Πετραλώνων.
Μια μέρα ξυπνήσαμε και τα βιβλία στα ράφια των σπιτιών μας είχαν βαρεθεί να κάθονται.
«Σκονιστήκαμε!»
« Αχ, και να μας διάβαζαν δύο μάτια…» φώναζαν.
Και έτσι κάπως έπεσε η ιδέα,
Μια ιδέα πραγματικά σπουδαία:
Να φέρουμε όλοι βιβλία από το σπίτι
Και να φτιάξουμε μια δανειστική βιβλιοθήκη.
Τι πιο όμορφο από το να αγοράζεις για να διαβάσεις ένα βιβλίο; Να μοιράζεσαι ένα βιβλίο!
- Μπορείς να δανειστείς όποιο βιβλίο θες για 20 μέρες με τη δυνατότητα να ανανεώσεις το χρόνο δανεισμού εφόσον ενημερώσεις.
- Μπορείς να φέρεις εσύ ένα βιβλίο που σου άρεσε (ή δε σου άρεσε) και θες να το μοιραστείς με άλλους.
- Οργανώνονται εκδηλώσεις με αφορμή τα βιβλία. Παρουσιάσεις, λογοτεχνικές – ποιητικές βραδιές, παιχνίδια και θεατρικά παιχνίδια με θέμα το βιβλίο κ.α.
- Τις μέρες και ώρες που το στέκι θα είναι ανοιχτό θα υπάρχει χώρος για ανάγνωση ή συζήτηση. Σε ανύποπτες στιγμές μπορούν να λάβουν χώρα σημαντικά δρώμενα όπως… πάρτυ τσαγιού ή ζεστής σοκολάτας(!) , θεματικές συζητήσεις κ.α.
Ο λόγος για μια τέτοια πρωτοβουλία δεν είναι για να προσφέρουμε δωρεάν βιβλία λόγω οικονομικής κρίσης. Για μας άλλωστε το βιβλίο και η γνώση δεν είναι εμπορεύματα προς πώληση. Είναι ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία. Θεωρήσαμε λοιπόν σημαντικό να υπάρχει μια δανειστική βιβλιοθήκη στη γειτονιά μας, όπου θα μπορούμε όλοι, ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης και εντοπιότητας να βρεθούμε στον ίδιο χώρο, να γνωριστούμε, να συνυπάρξουμε, να μοιραστούμε αλλά και να καλλιεργήσουμε την επιθυμία να μοιραζόμαστε. Τέτοιου είδους δομές αλληλεγγύης και αυτο-οργάνωσης δεν είναι κάτι ευκαιριακό και προσωρινό, είναι αξίες που αναζητούμε σε μόνιμη βάση.
Μην περιμένετε βέβαια να δείτε δωμάτια γεμάτα με βιβλία. Η βιβλιοθήκη είναι μικρή… ακόμα. Έχει ήδη όμως φιλοξενήσει όμορφες στιγμές ανάγνωσης. Άλλωστε είναι μόνο ένα πράγμα απ’ τα τόσα που συμβαίνουν στο μικρό χώρο του Τ.Χ.Χ.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν βιβλία ιστορικά, πολιτικά, φιλοσοφικά, λογοτεχνικά, ποίηση, λαογραφικά, παιδική λογοτεχνία, κόμιξ, παραμύθια και θεατρικά, εγχειρίδια για εκμάθηση διάφορων τεχνών και τεχνικών (πχ πλέξιμο, φωτογραφία, χειροτεχνία)
Ο κατάλογος των βιβλίων υπάρχει εδώ και θα ανανεώνεται με όση περισσότερη συνέπεια μπορούμε.
Λίγες σκέψεις με αφορμή τη δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης…
Δεν μπορείς να εξηγήσεις μέσα σε λίγες σελίδες όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας τα τελευταία χρόνια. Ο καθένας προβληματισμένος ή απογοητευμένος, οργισμένος ή μπερδεμένος προσπαθεί να επιβιώσει και να νοηματοδοτήσει με κάποιον τρόπο τις εξελίξεις. Όμως έχουμε φτάσει στο σημείο οποιαδήποτε τοποθέτηση να μας ακούγεται δογματική. Ίσως ακόμη και αυτό το κείμενο από πολλούς να πετάχτηκε διαβάζοντας μονάχα την πρώτη γραμμή. Ίσως κάποιοι άλλοι πριν ακόμη διαβάσουν να μας έχουν ήδη φορέσει μία ταμπέλα και να μας έχουν κατατάξει σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό ή πολιτικό σύνολο. Πώς όμως τελικά μπορούμε να επικοινωνήσουμε στ’ αλήθεια;
Αναθέτοντας όλες τις υποθέσεις, ακόμη και αυτές της καθημερινότητάς μας, σε κάποιους άλλους, που κατέχουν κάποιον κεντρικό ρόλο, (κυβερνήσεις, κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, τοπικές ή υπερτοπικές εξουσίες) τείνουμε να πιστέψουμε ότι η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ μας είναι θέματα που έχουν άλλοι την ευθύνη να οργανώσουν, και ξεχνάμε την ουσία που είναι η κοινωνική ζύμωση. Σε καιρούς όμως που το «κέντρο» αποδεικνύεται σαθρό δεν έχουμε ξαφνικά από πού να πιαστούμε έχοντας πια ξεχάσει να ανιχνεύουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, να τις επικοινωνούμε και να παίρνουμε πρωτοβουλίες για αυτές, δρώντας ως μέλη μιας ομάδας, μιας γειτονιάς, μίας μορφής κοινότητας.
Για πολλούς τα παραπάνω δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει πλήθος εγχειρημάτων με πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που αποφασίζονται και πραγματώνονται χωρίς να εμπλέκονται κάποιοι επίσημοι θεσμικοί φορείς. Άνθρωποι που αντιλαμβανόμενοι όλα τα παραπάνω συναντιούνται, δημιουργούν και αντιστέκονται. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι πρωτοβουλίες σε καιρούς οικονομικής και αξιακής κρίσης πλήθυναν. Συλλογικές κουζίνες, χώροι δηλαδή που οι άνθρωποι αποφάσισαν να συναντιούνται και να συν- τροφεύουν ο ένας τον άλλον, αυτοδιαχειριζόμενοι αγροί, ομάδες δηλαδή ανθρώπων που αποφάσισαν να συγκαλλιεργήσουν την γη και να μοιραστούν ανοιχτά με όσους επιθυμούν την εμπειρία αυτή αλλά και τη συγκομιδή, εργαστήρια αλληλοδιδακτικής και αυτομόρφωσης, όπου όσοι συμμετέχουν συνδιαμορφώνουν την οργάνωση και διεξαγωγή τους, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία. Κοινή παράμετρος στα παραπάνω είναι η προσπάθεια να απεμπλακούν από το χρήμα και από την εμμονή του σύγχρονου κόσμου στην ανάπτυξη που είναι συνυφασμένη με το κέρδος.
Το κοινωνικό – πολιτιστικό στέκι Ταξίδι Χωρίς Χάρτη είναι επίσης μια τέτοια προσπάθεια, επικοινωνίας και δημιουργίας, αναδεικνύοντας μάλιστα την τέχνη ως μέσο για τα παραπάνω. Σε αυτή τη λογική γεννήθηκε και η ιδέα της δανειστικής βιβλιοθήκης. Κι αν τέτοιες ιδέες, που όλη τους η ουσία βασίζεται στη συνεργασία, στη στήριξη του ενός για τον άλλον και στη συμμετοχή, μοιάζουν σε μια πιο ευρεία εφαρμογή τους ου-τοπικές, τι πιο όμορφο από το να προσπαθείς κάτι που ονειρεύεσαι και αγαπάς να αποκτήσει όντως «τόπο»;
Ώρες και μέρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης:
Τετάρτη 19.00 – 21.00
και Σάββατο 18.00 – 20.00
*Μπορείτε να δανείζεστε και να επιστρέφετε βιβλία και κάθε φορά που πραγματοποιείται κάποια εκδήλωση στο στέκι.
Πού βρίσκεται;
Κάτω Πετράλωνα, Αριστοβούλου 16,
στο πολιτιστικό – κοινωνικό στέκι
Ταξίδι Χωρίς Χάρτη.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6948683570 και 6973636611
Leave a Reply