Συνέλευση Ταξίδι Χωρίς Χάρτη , Σεπτέμβρης 2021

Το Ταξίδι Χωρίς Χάρτη είναι ένα κοινωνικό-πολιτιστικό στέκι. Η αρχή έγινε τον Μάρτη 2010.

Ο χώρος βρέθηκε για να καλύψει τις ανάγκες μιας αυτοοργανομένης θεατρικής ομάδας. Δεν έμεινε όμως εκεί. Σχεδόν αμέσως υπήρξε η ανάγκη για άνοιγμα ενός στεκιού γειτονιάς. Ανάγκη για επαφή με την τέχνη, αδιαμεσολάβητα, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, και εισιτήριο. Πυλώνας των όσων γινόντουσαν η ανοιχτή συνέλευση του χώρου. Ήταν ένα πείραμα, στην πράξη για το πως μπορεί να υπάρξει αυτοοργάνωση, σε κάποιες περιπτώσεις και αυτομόρφωση. Υπήρχαν πάντα διακυμάνσεις σε αυτά, διαρκές ψάξιμο, και νέες ιδέες. Τέχνη, κοινωνικά ζητήματα και ενίοτε πιο πολιτικά. Όλα αυτά πολλές φορές και κάπως αναμεμιγμένα. Ένας χώρος που τους χώραγε όλους και όλες. Πάντα το τονίζουμε, χωρίς ρατσισμό, χωρίς φασίστες.

Μαθήματα κάθε λογής, παραστάσεις, μουσική. Θέατρο, κουκλοθέατρο, καραγκιόζης. Δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Δημιουργίες κάθε είδους, κατασκευές, παιχνίδια, Πινκ-πονκ. Κείμενα, προβολές. Θεματικές ή και αυθόρμητες ατεεεέλιωτες συζητήσεις. Γλέντια, πάρτυ, ακόμη και κάποιες εκδρομές. Γέλια, τσακωμοί, συντροφικότητα, φίλιες, έρωτες. Σίγουρα ένας πραγματικός θησαυρός συναισθημάτων για όσ@ από εμάς βιώσανε λιγότερο ή και πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτό.

Ήταν πάντα ένας χώρος και χρόνος για να συναντηθούμε, να επικοινωνήσουμε, να ανακαλύψουμε και να αλληλεπι-δράσουμε. Ήταν ένας χώρος όπου λέγαμε ότι οι ανάγκες μας πρέπει να είναι αυτές που μας καθοδηγούν και αυτές να προσθαθούμε να καλύπτουμε εν μέσω της τρελής , αποξενωμένης καθημερινότητας που ζούμε. Όσο πέρναγαν τα χρόνια και κάθε φορά που άλλαζε η σύσταση των ατόμων, οι διαδικασίες του στεκιού, το πρόγραμμα και οι δράσεις, είχαν να κάνουν με αυτή τη δυναμική, τις ιδέες, τις δυνατότητες, τους χαρακτήρες, του χρόνου και των πρωτοβουλιών που το καθέν@ μας ή συνολικά η ομάδα θα μπορούσε να αναλάβει.

Στο σήμερα, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, οι συνθήκες ήταν πρωτογνωρες. Τα λιγοστά άτομα, η απογοήτευση, το βασικό συστατικό που μας ενδυνάμωνε, το “από κοντά”, αλλά και οι διαφορές στην απιτίμηση της κατάστασης. Η οικονομική δυστοπία αλλά και για το πως συναντιώμαστε, δραστηριοποιούμαστε πρακτικά και θεωρητικά δεν μας βρήκε εν τέλη και τόσο πολύ συνδεδεμένους σαν συνέλευση. Αρχικά υπήρχε σύσσωμη επιθυμία να μην κλείσει, να το παλέψουμε να κρατηθεί. Για το καθέν@ μας είχε ξεχωριστή σημασία.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο νιώθουμε οτι οφείλουμε να ενημερώσουμε τους γείτονες , φίλους και όσους μας αγκάλιαζαν τόσο καιρό. Για άλλη μια φορά, ίσως η πιο έντονη από όλες τις φορές που προηγήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού δεν μπορεί να συμπορευτεί. Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία είναι διατεθειμένα, να κρατήσουν ανοιχτό το στέκι, και συνεχίσουν να δημιουργούν τον “χώρο” που έχουν ανάγκη. Ήταν και είναι πάντα αναγκαία η ανατροφοδότηση νέων ανθρώπων, πρωτοβουλιών και ιδεών στην σύστασή του. Η αλλαγή πολλές φορές φοβίζει, ακινητοποιεί ή ενδυναμώνει ότι κάνουμε. Έχουμε αντιληφθεί στη πράξη, ότι δεν υπάρχει πιο δυναμική κατάσταση από τις σχέσεις , τις συγκρούσεις, την δημιουργία.

Καλή συνέχεια λοιπόν σε αυτό το ταξίδι ..χωρίς χάρτη! Θα ενημερωθείτε σύντομα για κάποιες δράσεις οικονομικής στήριξης που θα ακολουθήσουν τον μήνα Σεπτέμβριο. Είναι πάντα πολύ σημαντική η παρουσία και στήριξη του κόσμου. Από εκεί και πέρα, θα συνεχίσετε να ενημερώνεστε για νέα πράγματα.

Με αγάπη για όσα ζήσαμε και μάθαμε μέσα από αυτές τις διαδικασίες, με αισιοδοξία για το μέλλον, όπου και να μας βρει το καθέν@ μας.

Συνέλευση Ταξίδι Χωρίς Χάρτη , Σεπτέμβρης 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.